Teater Hevosenkenkä firar Sagodagen med ett hörspel på internet

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
12-10-2020 kl. 11.00

Barnteatern Teater Hevosenkenkä i Esbo publicerar på den riksomfattande Sagodagen, söndagen den 18.10.2020 klockan 15, ett hörspel till sagan ”Björnen som inte var björn” på Esbo stads Soundcloud- och Spotify-kanaler samt Hevosenkenkäs sagokanal. Sagan är Hevosenkenkäs virtuella present till alla barn i Esbo och med den firas inte bara Sagodagen utan även teaterns eget 45-årsjubileum.

Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä är beskyddare för Teater Hevosenkenkäs Sagodag och hoppas att hörspelet når ut till alla barn i Esbo.

”För mig hade sagor en stor betydelse som barn. Det kanske är därför jag fortfarande gillar historier – speciellt Berättelsen om Esbo”, funderar Mäkelä.

”Min favoritsaga som barn var Mullvaden och den röda bilen. Den läste vi om och om igen. För mina egna barn läste jag alla slags sagor, både nya och gamla, och även Mullvaden och den röda bilen många gånger. Jag berättade också egna sagor – speciellt min son Teemu tyckte om mina dinosauriehistorier. Vi var och vi är fortfarande Teater Hevosenkenkäs stamkunder och fans”, säger Mäkelä.

En lekfull saga med ett filosofiskt budskap

Hörspelet till sagan Björnen som inte var björn är 27 minuter långt och passar lyssnare i alla åldrar. För barn finns en lekfull och fartfylld nivå och för vuxna också ett filosofiskt budskap. Hörspelet publiceras först bara på finska, men planen är att också göra svensk- och engelskspråkiga versioner.

Man kan lika väl lyssna på hörspelet hemma som i skolorna och inom småbarnspedagogiken. Vi skickar hörspelet till skolorna och småbarnspedagogiken i Esbo.

Teater Hevosenkenkä har skapat hörspelet av teaterns allra första pjäs, Björnen som inte var björn. Teaterns första föreställning visades 1975 i Gäddviks skola i Esbo.

Hörspelet regisseras av teaterchefen Kirsi Siren, som även regisserade pjäsen 1975. Hon har också skrivit manuset till pjäsen baserat på Frank Tashlins ursprungliga historia.

Sagor stimulerar för egen del barnens läslust

Målet med den riksomfattande Sagodagen som firas på Satus namnsdag den 18 oktober är att ge barn, ungdomar och vuxna en gemensam upplevelse i den hektiska vardagen och att erbjuda lyssnare i alla åldrar en möjlighet att tillsammans försjunka i sagans värld.

Sagor, barnlitteratur och barnkultur har en enorm betydelse för barns språkutveckling och utveckling av fantasin. Barnkultur av hög kvalitet ger även möjligheter att behandla svåra frågor såsom död, separation eller mobbning.

Skolorna och småbarnspedagogiken i Esbo arbetar året om för att främja läsandet. I daghemmen och med de unga eleverna dyker man ner i läsandets värld med hjälp av till exempel drama, ordkonst och musik. Inom projektet Läslust som startade i Esbo görs barn delaktiga i att läsa och producera olika slags texter och i att uttrycka sig själva med hjälp av texter.

”Högläsning är ett sätt att stödja utvecklingen av de språkliga färdigheterna – inte bara genom att barnet själv övar på att läsa högt, men också genom att det får lyssna till högläsning. Lärare och skolor spelar en central roll i att jämna ut skillnaderna i läsfärdigheterna, eftersom undersökningar visar att barnen inte får ta del av läsning i alla hem”, säger Piritta Honkanen, utbildningsplanerare vid Esbo stad.

Mer information

Nyheter på finska:

”Karhu jota ei ollutkaan” julkaistaan kuunnelmana Satupäivänä 18.10.2020

Lukuintoa ruokitaan lapsuudesta lähtien