Tiotals avgiftsfria hobbygrupper för Esboelever i årskurs 7–9

  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
21.8.2019 kl. 10.29

Vill du börja en ny hobby? Inget roligt att göra efter skolan? Esboelever i årskurs 7–9 erbjuds igen mångsidiga och lättillgängliga hobbyaktiviteter.

Fotboll, korgboll, tennis, trä- och metallslöjd, keramik, matlagning...  Esboelever i årskurs 7–9 kan igen i höst välja och vraka bland olika hobbyalternativ som staden koordinerar. Vid sidan av favoriterna finns också mer sällsynta grenar, såsom simhopp, självförsvar, cricket, rugby och fäktning.

Onsdagseftermiddagarnas hobbyutbud finns på adressen www.harrastushaku.fi och hittas med sökordet ”yläkoululaisille”. Verksamheten inleds 4.9.2019 och man kan delta utan anmälan. Deltagarna behöver inte heller förbinda sig någon längre tid. Man kan till exempel prova nya hobbyer varje vecka. Alla hobbyer som finns på webbplatsen är avgiftsfria.

För att ungdomarna ska hinna till hobbygrupperna slutar skoldagen på onsdagar senast kl. 14.30 för alla elever i årskurs 7–9 i Esbo. Verksamhetsmodellen infördes i början av förra höstterminen. Hobbyerna ordnas i nära samarbete med olika aktörer, såsom idrottsföreningar. Under det två år långa försöket följer staden antalet deltagare, lyssnar på ungdomarnas, arrangörernas och skolornas synpunkter och utvecklar verksamheten.

Målet är att göra det så enkelt som möjligt att delta i hobbyverksamhet och att erbjuda intressant sysselsättning också för de ungdomar som ännu inte hittat en hobby. Forskning visar att det finns en mycket stor risk att bli utslagen i årskurserna 7–9. En hobby kan hjälpa ungdomar att hitta egna styrkor och ge ett gott självförtroende och nya vänner samt stöda inlärningen.

Under förra läsåret deltog ca 880 ungdomar i den avgiftsfria hobbyverksamheten varje vecka.